Tohum Topu Atışları İle Doğaya Dokunun

Bir Dikili Ağacınız Olsun

Herşey bugünden geleceğe miras kalacak.

Bu mirasın daha temiz, yaşanabilir bir çevre olması için çalışmak ve yok olan doğal yaşam alanları ormanlarımızın yerine yenilerini oluşturmak biz doğa severlerin önceliği olmalıdır.

Hepimizin hayalindeki dünya için doğaya borcumuzu ödemek istiyoruz.

Bir insan için yılda ortalama 7 yetişmiş ağacın kesildiği bu dünyada, hediye tohum toplarımız geleceğin ormanları ve ”Temin Doğa müşterilerinin dikili bir ağacı olsun” istiyoruz.

Tohum Topu Nedir?

Atalarımızın binlerce yıldır tohum saklama ve ekim yapma yöntemi olarak kullandığı Tohum Topu, çevresel sürdürülebilirlik bakımından gündeme gelen ve tüm dünyada giderek önemi daha iyi kavranan modernize edilmiş geleneksel bir fidan yetiştirme yöntemidir. 

Tohum topu yöntemi, iklim koşulları çimlenme için uygun olana kadar tohumları güvende tutmak için kullanılan, doğayla uyumlu, bakım gerektirmeyen etkili bir ağaçlandırma yöntemi olarak öne çıkmaktadır.

Tohum Topu Nasıl Üretilir?

Killi toprak, saman, torf ve sudan oluşan malzemenin içine tohumlar konularak tohum topları oluşturulur. Tohum topları kurutulduğunda uzun süre muhafaza edilebilir. Bir topa tek tohum konulabileceği gibi 2-3 farklı tohum (çam-meşe-selvi, elma-armut-erik vb) da yerleştirilebilir.

Tohum topları, ceviz-elma arasında bir büyüklükte olabilir. Tohumlar çok küçükse ceviz; kayısı, badem gibi çekirdekler kullanılacaksa elma büyüklüğünde olabilir. Ayrıca atılacak bölge ne kadar kuraksa tohum topu da o kadar büyük olmalıdır. 


Tohum topu içindeki kil, yüksek su tutma özelliği sayesinde tohumun çimlenmesi için gereken suyu ve nemi bünyesinde barındırır. Tohum topu içindeki saman ve torf da tohumların ihtiyacı olan besin maddelerini, mineralleri koruyup hava almalarını sağlamış olur.

Ne Zaman Doğaya Bırakılır?

Tohum topları yılın her dönemi doğaya bırakılabileceği gibi yağışın arttığı kış ayları öncesinde (Eylül-Kasım arasında) doğayla buluşturulması en idealidir. Yöntem olarak ağaçlandırma alanlarına elle saçılabilir, toprağa gömülebilir, sapanla fırlatılabilir, dronla yüksekten doğal hayata bırakılabilir.

Tohum topları tohumların gelişmesi için uygun ortamı sağlar ve özellikle dış etkenlere karşı korur. Yağmur ve nemin etkisiyle toplar yavaş yavaş toprağa karışarak içindeki tohumlar sağlıklı şekilde çimlenir.  Çimlenen tohumlar doğal yollarla fidan ve akabinde de ağaç halini alır. 

Süreç doğal akışında gerçekleştiği için büyüyen fidanların kuruma oranı daha az olur. Ulaşılması zor ve fidan dikilmesi mümkün olmayan yerlerde de ağaçlandırmanın yapılmasına katkı sağlanmış olur.

Doğaya Faydası

Tohum topları, başta meyve çekirdekleri olmak üzere tohumlarla doğanın kendi kendini doğal sürecinde yenilemesine katkı sağlanması bakımından dünyamızı daha yaşanılır bir hale  getirir.

Özellikle meyve tohumlarının ağaca dönüşmesi ile birlikte yaban hayatının yaşamını devam ettirebilmesi için önemli  bir besin kaynağı sağlanmış olur.

Üretimi ve doğaya bırakılması oldukça kolay olan tohum topları, başta küresel ısınma olmak üzere çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlar, sel ve erozyonun önlenmesine yardımcı olur.

İnsana Faydası

Tohum toplarının yapım süreci sürdürülebilir üretim bilincini artırır.

Atölye süreci insanın toprak ve doğa ile ilişkisini kuvvetlendirir.

Toplarda kullanılan tohumlar piyasadan tedarik edilebileceği gibi evde-işte, lokantada vb. yenilen meyvelerin çekirdekleri de biriktirilerek değerlendirilebilir. 

Tükettiğimiz meyvelerin çekirdeğinin doğal dönüşümle fidan haline gelmesine aracılık etmek insanın doğal hayata bakışını ve yaklaşımını değiştirecektir. 

Tohum topu yapımını deneyimleyenler, hayatları boyunca uygulayabilecekleri doğal bir hobi de edinmiş olmaktadır. 

Tohum Topu çevre bilincini geliştirir ve doğa sevgisini artırır.

E-BÜLTEN

Kampanya ve haberlerimiz hakkında bilgi sahibi olmak
için lütfen e-bültenimize ücretsiz üye olun!

© 2014- 2023 Temin Doğa Sporları Tekstil Elektronik Sanayi Ticaret Limited Şirketi

Whatsapp Destek
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.